Hur stor behöver min bild vara?
Får du en varning om låg upplösning?

Ju bättre din bild är ju bättre kommer det se ut på skylten. Vi trycker skyltarna i 300dpi. Vår varning ligger vid 140dpi. Om din bild har lägre upplösning än så kommer utropstecknet och en varning upp. Det går fortfarande att gå vidare och göra beställningen, men man ska då vara uppmärksam på att fotot kan upplevas “pixligt”.

Vi har valt att lägga vår varning relativt tidigt. Många av våra kollegor som också gör studentskyltar kan ha sin varning satt lägre, dvs du får ingen varning. Detta innebär inte att skylten kommer bli bättre.

Det är oftast ingen fara att bilden är lite lågupplöst då en studentskylt ofta ses på lite håll – vi brukar rekommendera att hellre ta ett foto man gillar med lite lägre kvalitet än en dålig bild som är tekniskt perfekt och med högre upplösning.

Hur bilden upplevs på skylten beror även på många andra saker – att bilden är skarp och att ljuset är bra. En mörk bild med dålig skärpa men med hög upplösning upplevs som sämre än en ljus skarp bild i lägre upplösning.

För att komma upp i 200dpi behöver bilden vara ca 2000x3000px i det utsnittet du valt på skylten.

Om du har en bild som har hög upplösning och ändå får varningen kan det bero på att du har zoomat/delförstorat bilden för mycket. Prova då att zooma ut lite mer.

 

För att se hur stor upplösning din bild har (på en PC) – högerklicka på bilden och välj: Egenskaper. Under Information hittar du upplösningen under Bildstorlek.
Bredd och höjd anger bildens storlek i bildpunkter (pixlar).
Titta inte på raden Vågrät/Lodrät upplösning (att det står 300DPI där), detta beror helt på i vilken storlek bilden ska göras.

 

* DPI = Dots per Inch. Hur många bildpunkter bilden består av per tum i storleken man tänker skriva ut den.